Ня­ма да се впус­ка­ме да убеж­да­ва­ме всич­ки кол­ко вре­ден е ал­ко­хо­лът. Ни­то ще ви при­зо­ва­ва­ме към трез­ве­ност. Прос­то ще ви за­поз­на­ем с то­ва как мо­же да се из­бег­не ал­ко­хол­на­та бо­лест на чер­ния дроб.
Лекарите са установили, че рис­кът от ув­реж­да­не на чер­ния дроб зна­чи­тел­но се уве­ли­ча­ва при упот­ре­ба­та на по­ве­че от 80 г спирт за мъ­же­те и 40 г за же­ни­те в про­дъл­же­ние на не по-мал­ко от 5 го­ди­ни.

Най-ле­ки­ят ста­дий на за­бо­ля­ва­не­то се на­ри­ча ал­ко­хол­на сте­а­то­за

и се ле­ку­ва ус­пеш­но

Не­за­ви­си­мо да­ли вли­за­те в те­зи по­ка­за­те­ли или не, вие трябва да се прег­ле­да­те при ле­кар, за­що­то ал­ко­хол­на­та бо­лест на чер­ния дроб мо­же за се раз­вие не са­мо при те­зи, ко­и­то системно надигат чашката. Мо­же да си пий­ва­те са­мо на офи­ци­ал­ни ме­роп­ри­я­тия и пак да се раз­бо­ле­е­те.

Най-ле­ки­ят ста­дий на ал­ко­хол­на­та бо­лест на чер­ния дроб е мас­т­на­та дис­т­ро­фия. Тя се на­ри­ча още ал­ко­хол­на сте­а­то­за и се раз­ви­ва съв­сем не­за­бе­ле­жи­мо. Ако чо­век от­ка­же пи­е­не­то, бо­лест­та из­чез­ва. Ако за­поч­не пак да пие - тя се по­я­вя­ва от­но­во. Не се на­ла­га тя да се ле­ку­ва спе­ци­ал­но, но тряб­ва да се ус­ко­ри въз­с­та­но­вя­ва­не­то на чер­ния дроб. То­ва мо­же да ста­не със съв­ре­мен­ни­те ле­кар­с­т­ва - те га­ран­ти­рат въз­с­та­но­вя­ва­не на то­зи ва­жен ор­ган.

Всич­ко, ко­е­то ка­зах­ме дотук, из­г­леж­да не тол­ко­ва обез­по­ко­и­тел­но. По­я­вя­ва се та­зи бо­лест, ние се спра­вя­ме с нея, и го­то­во.

Да, ама не,

как­то се каз­ва. За­що­то ал­ко­хол­на­та сте­а­то­за е ка­то трам­п­лин на ал­ко­хол­ния хе­па­тит или ци­ро­за­та на чер­ния дроб. А по­ня­ко­га и две­те на­вед­нъж.

До­ри и да про­ти­ча ле­ко, ал­ко­хол­ни­ят хе­па­тит тряб­ва да се ле­ку­ва в бол­ни­ца. Чес­то той се про­я­вя­ва чрез жъл­те­ни­ца и бол­ки в дяс­но­то под­реб­рие. С не­го мо­же­те лес­но да се спра­ви­те, но тряб­ва да се пре­вър­не­те в аб­со­лю­тен трез­ве­ник.

Ци­ро­за­та на чер­ния дроб е не­об­ра­ти­мо със­то­я­ние. Тя чес­то да­ва се­ри­оз­ни ус­лож­не­ния и не мо­же да се ле­ку­ва.

Съ­че­та­ва­не­то на ал­ко­хол­ния хе­па­тит и ци­ро­за­та е дос­та сре­ща­но яв­ле­ние. И мно­го неб­ла­гоп­ри­ят­но ка­то прог­но­за.

Ако не­що мо­же да ус­по­кои на­ши­те чи­та­те­ли, то­ва е фак­тът, че мно­го теж­ки фор­ми на ал­ко­хол­на бо­лест на чер­ния дроб раз­ви­ват са­мо 5 до 20 про­цен­та до­ри и от зак­ле­ти­те ал­ко­хо­ли­ци.

Без да из­па­да­ме в мо­ра­ли­зъм, по-мал­ко рис­ку­ват те­зи, ко­и­то пи­ят по-ряд­ко.

По вре­ме на пре­къс­ва­ни­я­та чер­ни­ят дроб ус­пя­ва да се въз­с­та­но­ви

След­ва­щи­ят ин­те­ре­сен въп­рос е кои ал­ко­хол­ни на­пит­ки са по-мал­ко вред­ни? Всич­ко е въп­рос на вкус - да­ли ще при­е­ма­те спир­та с бе­зал­ко­хол­на или с чис­та во­да, или нап­ра­во ще го из­ли­ва­те в гър­ло­то си, за­пом­не­те:: ети­ло­ви­ят спирт ви­на­ги си ос­та­ва спирт. Ако ще да го раз­т­во­ри­те и в бил­ко­ва нас­той­ка.

Про­дъл­жа­ва­ме с въп­ро­са с как­во тряб­ва да замезват хо­ра­та, ко­и­то си пий­ват? Съ­ве­тът е то­ва да не бъ­де маз­но и да не бъ­де слад­ко. Най-доб­ре не­маз­но ме­со. Мас­т­на дис­т­ро­фия на чер­ния дроб мо­гат да раз­ви­ят не са­мо при­е­ма­щи­те ал­ко­хол, но и те­зи, ко­и­то стра­дат от зат­лъс­тя­ва­не. Най-бър­зо се раз­ви­ва при зат­лъс­те­ли­те и при­е­ма­щи ал­ко­хол хо­ра.

ВНИ­МА­НИЕ!
80 гра­ма спирт пред­с­тав­ля­ва:

- 210 мл вод­ка;
- 2 лит­ра би­ра, т.е. 4 хал­би;
800 мл су­хо ви­но, т.е. ед­на бу­тил­ка.
40 гра­ма спирт оз­на­ча­ва:
- 100 мл вод­ка, т.е. 2 мал­ки чаш­ки;
- 1 ли­тър би­ра - 2 хал­би;
- 400 мл су­хо ви­но, т.е. 2 ча­ши.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

...ПИЕНЕТО НА ПРАЗЕН СТОМАХ Е ОПАСНО ЗА ЖИВОТА!

То­ва, че при упот­ре­ба на ал­ко­хол е доб­ре чо­век да е хапнал, го зна­ем от­дав­на - и от ле­ка­ри­те, и от жи­тей­с­кия опит. Но се­га швед­с­ки уче­ни ус­та­но­ви­ли, че то­ва не тряб­ва да се при­е­ма са­мо ка­то до­бър съ­вет. Оказа се, че пи­е­не­то на пра­зен сто­мах мо­же да се ока­же опас­но за жи­во­та, осо­бе­но за ди­а­бе­ти­ци­те. Из­с­лед­ва­не­то, про­ве­де­но под ръ­ко­вод­с­т­во­то на про­фе­сор-ен­док­ри­но­лог, по­ка­за­ло, че при упот­ре­ба на ал­ко­хол ор­га­низ­мът уве­ли­ча­ва 4 пъ­ти про­из­вод­с­т­во­то на ин­су­лин. При съ­дър­жа­ние на 0,4 про­ми­ла ал­ко­хол в кръв­та, кръ­во­об­ра­ще­ни­е­то в зад­с­то­маш­на­та жле­за се ак­ти­ви­зи­ра 4 пъ­ти. А то­ва оз­на­ча­ва бър­за пре­ра­бот­ка на за­хар­та в ре­зул­тат на че­ти­рик­рат­но­то раз­т­ва­ря­не на ин­су­ли­на.

“Чо­век, ока­зал се под мно­го сил­но алкохолно въз­дей­с­т­вие, се пок­ри­ва със сту­де­на пот, по­лу­ча­ва учес­те­но сър­це­би­е­не, труд­но съ­об­ра­зя­ва как­во­то и да е и мо­же да из­пад­не в аг­ре­сив­но със­то­я­ние.

То­ва е мно­го си­лен стрес за ор­га­низ­ма - нис­ка­та за­хар” - каз­ват уче­ни­те.

За ди­а­бе­ти­ци­те рис­кът е по-ви­сок. Пря­ка­та връз­ка меж­ду раз­т­ва­ря­не­то на ин­су­ли­на и при­със­т­ви­е­то на ал­ко­хол в кръв­та се обяс­ня­ва с то­ва, че на ор­га­низ­ма му е не­об­хо­ди­ма по­ве­че хра­на, ко­га­то тряб­ва да пре­ра­бот­ва ал­ко­хо­ла, за­що­то въз­ник­ва не­дос­тиг на за­хар. Имен­но то­ва об­с­то­я­тел­с­т­во обяс­ня­ва за­що след пи­е­не се по­я­вя­ва чув­с­т­во­то на глад.

Полезен тест

1. Кол­ко чес­то упот­ре­бя­ва­те ал­ко­хол­ни на­пит­ки?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- един път на ме­сец или по-ряд­ко - 1 точ­ка;
- 2 до 4 пъ­ти на ме­сец - 2 точ­ки;
- 2-3 пъ­ти в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- 4 и по­ве­че пъ­ти в сед­ми­ца­та - 4 точ­ки.

2. Как­ва е ва­ша­та оби­чай­на до­за от ал­ко­хол­ни на­пит­ки в де­ня, ко­га­то пи­е­те?

- 50 г вод­ка, 100 г сил­но ви­но, 100 г су­хо ви­но, ед­на би­ра - 0 точ­ки;
- 100 г вод­ка, 200 г сил­но ви­но, 350 г су­хо ви­но, 2 би­ри - 1 точ­ка;
- 160 г вод­ка, 400 г ви­но, 550 г су­хо ви­но, 3 би­ри - 2 точ­ки;
- 200 г вод­ка, 550 г ви­но, 600 г су­хо ви­но, 4 би­ри - 3 точ­ки;
- над 300 г вод­ка, над 750 г сил­но ви­но, над един ли­тър су­хо ви­но, над 5 би­ри - 4 точ­ки.

3. Кол­ко чес­то из­пи­ва­те по­ве­че от 180 мл вод­ка (450 мл ви­но) за един ден?

- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от един път в ме­се­ца - 1 точ­ка;
- един път на ме­сец - 2 точ­ки;
- един път на сед­ми­ца - 3 точ­ки;
- всекид­нев­но или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

4. Кол­ко пъ­ти през пос­лед­на­та го­ди­на сте за­бе­ля­за­ли, че сте нес­по­соб­ни да спре­те, щом за­поч­не­те да пи­е­те?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от един път в ме­се­ца - 1 точ­ка;
- един път в ме­се­ца - 2 точ­ки;
- един път в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- всекид­не­вно или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

5. Кол­ко пъ­ти през пос­лед­на­та го­ди­на по­ра­ди на­пи­ва­не не сте свър­ши­ли то­ва, ко­е­то са очак­ва­ли от вас?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от 1 път в ме­сец - 1 точ­ка;
- един път в ме­се­ца - 2 точ­ки;
- един път в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- всекид­нев­но или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

6. Кол­ко пъ­ти през пос­лед­на­та го­ди­на ви е би­ло не­об­хо­ди­мо да пий­не­те сут­рин, за да дой­де­те на се­бе си?

- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от 1 път в ме­се­ца - 1 точ­ка;
- един път в ме­се­ца - 2 точ­ки;
- един път в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- всекид­нев­но или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

7. Кол­ко пъ­ти през пос­лед­на­та го­ди­на сте из­пит­ва­ли чув­с­т­во на ви­на и раз­ка­я­ние след на­пи­ва­не?

- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от един път в ме­се­ца - 1 точ­ка;
- един път в ме­се­ца - 2 точ­ки;
- един път в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- всекид­нев­но или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

8. Кол­ко чес­то през пос­лед­на­та го­ди­на не сте би­ли в със­то­я­ние да си спом­ни­те не­що от ве­чер­та, за­що­то сте се на­пи­ли?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- по-мал­ко от един път в ме­се­ца - 1 точ­ка;
- един път в ме­се­ца - 2 точ­ки;
- един път в сед­ми­ца­та - 3 точ­ки;
- всекид­нев­но или поч­ти всекид­нев­но - 4 точ­ки.

9. Случ­ва­ло ли ви се е ня­ко­га по­ра­ди на­пи­ва­не да на­не­се­те те­лес­ни пов­ре­ди на се­бе си или на дру­ги­те око­ло вас?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
- да, но то­ва бе­ше пре­ди го­ди­ни - 2 точ­ки;
- да, та­зи го­ди­на - 4 точ­ки.

10. Случ­ва­ло ли се е ваш род­ни­на, поз­нат или док­тор да са из­ра­зя­ва­ли заг­ри­же­ност по по­вод упот­ре­бя­ва­не­то на ал­ко­хол от ва­ша стра­на?
- ни­ко­га - 0 точ­ки;
-да, но то­ва бе­ше пре­ди го­ди­ни - 2 точ­ки;
-да, през та­зи го­ди­на - 4 точ­ки.

РЕ­ЗУЛ­ТА­ТЪТ
Ако сте съб­ра­ли 8 или по­ве­че точ­ки, вие на­ис­ти­на зло­у­пот­ре­бя­ва­те с ал­ко­хо­ла и трябва да вземете мерки, за да не съсипете здравето си.