ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Пациенти с цироза на черния дроб да избягват мазни храни

Чернодробната цироза е състояние, което е резултат от увреждане на клетките на черния дроб, причинени от няколко заболявания. Възпалението на чернодробните клетки води до образуване на съединителна тъкан около клетките, която пречи на нормалния  притока на кръв към черния дроб и по този начин той се уврежда. Загубата на чернодробни клетки, намалява капацитета на черния дроб съответно намаляват и функциите, които той изпълнява. Секретите на черния дроб са му необходими за да се бори с инфекциите в случай на появата на такава, да премахва токсините от тялото и да абсорбира хранителните вещества от приетата храна.

За заболявания като цироза на черния дроб изискват специален диета-план. Диетата при заболяване като цироза трябва да включва храни богати на сложни въглехидрати и такива с високо съдържание на фибри. Храната при хора страдащи от цироза на черния дроб трябва да включва изобилие от протеини, защото протеините са от съществено значение за поддържането на клетките както в кръвта така и в черния дроб.

Хубаво е да присъства повече вегетарианска храна, тъй като хора със заболявания на черния дроб абсорбират по-добре растителните протеини отколкото тези от месо. Хората страдащи от цироза на черния дроб е добре да избягват преработени храни, консервирани зеленчуци, кисели краставички и солени закуски, защото те съдържат високи нива на натрий. Лечението на цироза на черния дроб чрез диета може да се предприеме едва когато се установи причината за появата й. В случай на пациенти с портална хипертония, причинена от високо кръвно налягане в порталната вена, която носи кръвта на черния дроб се използват за лечение бета-блокери, които понижават налягането. Диуретици може да използват пациенти, които задържат вода и стомаха им се подува или при така наречения ацистит. Необходимо е пациенти с цироза на черния дроб да спрат употребата на алкохол, тъй като това може допълнително да влоши проблема.

За хората с чернодробни проблеми храненето играе важна роля при коригиране на водно-електролитния баланс в организма. Ограничаването на мазнините и натрия в храната е важна част от лечението на чернодробната цироза. Хората с чернодробна цироза е най-добре да ядат по-често през деня и на по-малки порции за да могат да абсорбират по-добре храната. Мазните храни е необходимо да се ограничават от менюто, тъй като те водят до наднормено тегло, което от своя страна води до натрупване на мазнини в черния дроб, а такъв дроб води до цироза.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *