Диета при цироза

DesislavaDesislava
Новак
217311
Диета при цироза

Подобно на хората без цироза, хората с цироза на черния дроб трябва да ограничат приема на мазнини и да ядaт колкото се може повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Въпреки това има някои диетични промени които са уникални за хората страдащи от тази болест. Те включват ограничаване на солта, приемането на повече протеини и калории, и премахване на алкохола.

Цирозата възниква, когато увредените клетки на черния дроб се заменят със съединителна тъкан. Като при това състояние, кръвта не може да тече нормално през черния дроб, а това води до намаляване на неговите функции. Цирозата може да възпрепятства усвояването на хранителни вещества от организма и да доведе до недохранване. Важно е хората с цироза да поддържат здравословно тегло. Тяхната диета трябва да отговаря на някои прости правила.

Ограничаване на солта. Много от хората с цироза са склонни да задържат вода. Често това се изразява чрез подуване на глезените, особено след ходене. Подуването може да се движи нагоре и да достигне корема. Голямото количество натрий в диетата може да направи положението по-лошо, защото натрият насърчава организма да задържа вода. Това обикновено означава ограничаване на приема му до около 2000 мг на ден или по-малко.

Увеличаване на калориите и протеините. Хората с цироза се нуждаят от повече калории, отколкото един здрав човек. Те могат да загубят апетита си и да започнат да повръщат, в следствие на което да губят тегло. Това от своя страна може да доведе до недостиг на минерали, калций, цинк и магнезий. Препоръчително е те да ядат от 6 до 8 пъти дневно, като увеличат приемът на калории с около 500 – 700 калории.

Строго лишаване от алкохол. Алкохолът е силно токсичен за хората с цироза. За това те трябва да не употребяват алкохол. Няма доказателство за безопасно количество алкохол при хората с тази болест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
50
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати