За да се ос­во­бо­дим от нат­ру­па­ни­те в ор­га­низ­ма вред­ни ве­щес­т­ва, се на­ла­га вед­нъж в го­ди­на­та да си пра­вим ком­п­лек­с­но про­чис­т­ва­не. Най-доб­ре е то­ва да ста­ва през зи­ма­та. Про­чис­те­те чер­ния дроб - об­г­ра­де­те го с вни­ма­ние и лю­бов, то­ва не са­мо ще за­па­зи здра­ве­то ви, но и ще при­да­де по-до­бър цвят на ли­це­то ви, ще пре­дот­в­ра­ти преж­дев­ре­мен­но­то ста­ре­е­не.
Ще ми да­де­те ли съ­вет ко­га е най-доб­ре да нап­ра­вя про­чис­т­ва­не на чер­ния си дроб? Не че имам ня­как­ви се­ри­оз­ни проб­ле­ми, но съм че­л, че то­зи ор­ган тряб­ва да се про­чис­т­ва вся­ка го­ди­на по вед­нъж.

Ди­ми­тър Стой­чев, Бур­гас

Един от най-раз­п­рос­т­ра­не­ни­те ме­то­ди е по­не за ед­на сед­ми­ца да ста­не­те ве­ге­та­ри­ан­ци, т.е. да из­к­лю­чи­те от ме­ню­то си жи­во­тин­с­ки­те про­дук­ти - ме­со, ри­ба, яй­ца и млеч­ни про­дук­ти. През та­зи ед­на сед­ми­ца си пра­ве­те клиз­ми все­ки ден по два пъ­ти, сут­рин и ве­чер.
След прик­люч­ва­не на ве­ге­та­ри­ан­с­ка­та ди­е­та на сут­рин­та си нап­ра­ве­те клиз­ма, след ко­е­то през це­лия ден пий­те пряс­но при­гот­вен ябъл­ков сок, и то от зе­ле­ни ябъл­ки. Из­пий­те тол­ко­ва сок, кол­ко­то мо­же­те.
На вто­рия ден пов­то­ре­те всич­ко то­ва.
На тре­тия ден пий­те сок са­мо до 19 ча­са, след то­ва си нап­ра­ве­те ва­на с мен­то­ва нас­той­ка.
Нап­ра­ве­те и та­зи про­це­ду­ра: сва­ре­те 500 г су­ха мен­та в 5 лит­ра во­да, ос­та­ве­те да прес­тои 2 ча­са, след то­ва пре­це­де­те и при­ба­ве­те към ва­на­та. Тем­пе­ра­ту­ра­та на во­да­та да е око­ло 39 гра­ду­са. Ос­та­не­те във ва­на­та око­ло 15 ми­ну­ти, из­т­рий­те се доб­ре с хав­ли­е­на кър­па и лег­не­те в лег­ло­то с грей­ка, пос­та­ве­на в об­ласт­та на чер­ния дроб.

МАЛ­КИ ТАЙ­НИ ЗА ПРО­ЧИС­Т­ВА­НЕ НА ЧРЕ­НИЯ ДРОБ

10 ре­зе­на от ди­не­ни ко­ри се на­ряз­ват на дреб­но, за­ли­ват се с 1 ли­тър во­да и се ва­рят 15 ми­ну­ти. След ка­то смес­та из­с­ти­не, се пие по по­ло­вин ча­е­на ча­ша 3 пъ­ти на ден на глад­но.
Вър­ху буч­ка за­хар се кап­ват 8 кап­ки ана­со­но­во мас­ло и за­хар­та се изяж­да.
Ли­тър и по­ло­ви­на ай­ран от ко­зе мля­ко се смес­ва с 3 су­пе­ни лъ­жи­ци зех­тин, 1 ли­мон, нас­тър­ган с ко­ра­та, и 1 су­пе­на лъ­жи­ца мед. Всич­ко се смес­ва доб­ре и се пие през це­лия ден без при­е­ма­не на дру­ги теч­нос­ти, ос­вен бил­ков чай. Пие се 2 пъ­ти в сед­ми­ца­та.

Още ед­на хит­рин­ка


На сут­рин­та сло­же­те на пос­тав­ка до лег­ло­то две ча­ши, в ед­на­та от ко­и­то да има зех­тин, а в дру­га­та - пряс­но из­це­ден ли­мо­нов сок. Как­то си ле­жи­те, за­дъл­жи­тел­но с грей­ка­, на все­ки 15 ми­ну­ти при­е­май­те от­на­ча­ло по 3 су­пе­ни лъ­жи­ци от зех­ти­на, а след то­ва - по три су­пе­ни лъ­жи­ци ли­мо­нов сок. За ця­ла­та про­це­ду­ра са ви не­об­хо­ди­ми 200 мл зех­тин и 200 мл ли­мо­нов сок.
След то­ва ос­та­не­те с грей­ка­та око­ло 2 ча­са и по­ло­ви­на. На­пом­ня­ме ви, че во­да­та в грей­ка­та пе­ри­о­дич­но тряб­ва да се сме­ня, за да е ви­на­ги топ­ла.
След всич­ко то­ва се опи­тай­те да зас­пи­те.

На след­ва­ща­та сут­рин

Чер­ва­та ще се “оба­дят” ра­но сут­рин­та. По вре­ме на про­чис­т­ва­не­то мо­же­те да ви­ди­те из­х­вър­ле­ни­те от чер­ния дроб би­ли­ру­би­но­ви час­тич­ки със зе­лен цвят (би­ли­ру­бин - ве­щес­т­во, про­из­хож­да­що от хе­мог­ло­би­на, ко­е­то се син­те­зи­ра в чер­ния дроб). След из­п­раз­ва­не на чер­ва­та си нап­ра­ве­те клиз­ма и за­ку­се­те с ле­ка хра­на, нап­ри­мер с ди­е­тич­на из­ва­ра и ча­ша пло­дов шип­ков чай.
След три-че­ти­ри сед­ми­ци пов­то­ре­те про­чис­т­ва­не­то на чер­ния дроб и го пра­ве­те до­то­га­ва, до­ка­то прес­та­нат да се из­х­вър­лят би­ли­ру­би­но­ви час­ти­ци. Обик­но­ве­но са дос­та­тъч­ни 2-3 про­це­ду­ри.

ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА СТАРИТЕ ЗНАХАРИ


Те са при­ла­га­ли из­пи­та­на, про­ве­ре­на от вре­ме­то тех­но­ло­гия за про­чис­т­ва­не на чер­ния дроб. И тя е след­на­та:
Сло­же­те в ед­на ча­ша ове­се­ни зър­на (несмле­ни), из­мий­те ги с топ­ла во­да и ги сло­же­те в тен­д­же­ра. До­ба­ве­те 2 су­пе­ни лъ­жи­ци смле­ни су­хи или прес­ни лис­та от чер­ве­на бо­ро­вин­ка, 2 су­пе­ни лъ­жи­ци смле­ни су­хи или прес­ни бре­зо­ви лис­та (вмес­то лис­та мо­же и бре­зо­ви плод­че­та). За­лей­те та­зи смес с 4 лит­ра во­да и я ос­та­ве­те за ед­но де­но­но­щие на прох­лад­но мяс­то. След то­ва я пре­це­де­те.
Взе­ме­те дру­га тен­д­же­ра, сло­же­те в нея ча­ша смле­ни шип­ко­ви пло­до­ве, за­лей­те с ча­ша во­да и сло­же­те да кип­не. След то­ва до­ба­ве­те 2 су­пе­ни лъ­жи­ци ца­ре­вич­ни зър­на. Ос­та­ве­те смес­та да ври 15 ми­ну­ти, след ко­е­то да прес­тои 45 ми­ну­ти. Пре­це­де­те и до­ба­ве­те пре­це­де­на­та ове­се­на нас­той­ка. По­лу­че­на­та смес на­лей­те в тъм­ни бу­тил­ки и пос­та­ве­те в хла­дил­ни­ка. При­е­ма се за­топ­ле­на, по­ло­вин час пре­ди яде­не, по след­ния на­чин: 1-ви ден - 50 мл, 2-ри ден - 100 мл, 3-ти и всич­ки ос­та­на­ли дни - по 150 мл. Кур­сът на ле­че­ние е 10 дни. При­гот­ве­на­та от вас смес тряб­ва да ви стиг­не за де­сет­те дни. След две сед­ми­ци мо­же­те да пов­то­ри­те кур­са на ле­че­ние.
С по­мощ­та на та­зи ста­рин­на ре­цеп­та ще из­чис­ти­те всич­ки “кът­че­та” на ва­ше­то тя­ло. Сол­ни­те от­ла­га­ния вър­ху ста­ви­те, пя­съ­кът, вред­ни­те от­ла­га­ния в чер­ния дроб, в бъб­ре­ци­те, в да­ла­ка, зад­с­то­маш­на­та жле­за ще из­чез­нат. Всич­ко то­ва ще бъ­де из­х­вър­ле­но от ор­га­низ­ма ви. Же­ла­тел­но е да пра­ви­те то­ва два пъ­ти в го­ди­на­та - на­е­сен и нап­ро­лет.
За­пом­не­те, че в пе­ри­о­да на из­чис­т­ва­не на чер­ния дроб в ни­ка­къв слу­чай не тряб­ва да яде­те хра­на от жи­во­тин­с­ки про­из­ход - осо­бе­но ме­со и кол­ба­си.

Ед­на стра­ни­ца на Ми­ле­на ВА­СИ­ЛЕ­ВА