ЧЕРНОДРОБНИ БОЛЕСТИ
В последно време хепатити разрушават черния дроб

Мнението, че прекаляването с алкохола води до цироза, си е актуално и сега. Но в последно време цирозата все по-често е следствие от неравната борба на организма с хроничните вирусни хепатити В и С. Дали можем да я избегнем?

Попадайки в кръвта, вирусът на хепатита бързо стига до черния дроб и започва там своята разрушителна дейност. Чернодробните клетки (хепатоцити) умират.
На мястото на убитите от вируса хепатоцити се образува белег - съединителна тъкан. По-нататък този процес се засилва и задълбочава.
Ако вирусният “убиец” не бъде спрян, съединителната тъкан, която лежи между клетките на черния дроб (т.нар. скелет), дотолкова се разраства, че дробът сменя цвета си - от червен става жълт, малък и сбръчкан.
В превод от гръцки цироза означава “рижав, жълт”.
Когато повечето нормални хепатоцити загинат, черният дроб вече не може да изработва белтъчини и другите необходими вещества. А знаем, че точно те обезвреждат токсините, които могат да увредят и главния мозък. Настъпва хронична чернодробна недостатъчност. А това е този стадий, когато вече е възможен само един вариант на лечение - трансплантация на черния дроб.
Кое състояние е фиброза?
Промеждутъчното състояние между здравия черен дроб и цирозата се нарича “фиброза”. Т.е. процесът на замяната на хепатоцитите на съединителната тъкан вече е преминал, но оставащите здрави клетки могат да работят за себе си и за своите “загиващи приятели”. Иначе казано, цироза, при която черният дроб почти винаги се състои от съединителна тъкан, не се е развила. Когато фиброзата е в първите си два стадия, може да бъде излекувана и да изчезне, в третия стадий става необратима, а в четвъртия вече е цироза.

НОВИТЕ ДИАГНОСТИЧНИ МЕТОДИ СЕ ПРИЛАГАТ УСПЕШНО
Сега вече се появиха и нови методи на диагностика и което е по-важно, те са по-безопасни от биопсията. Европейските учени разработили апарат, който определя съотношението между фиброзната и здравата тъкан. Използва се принципът на магнитно-резонансната томография. При нея на изследваната тъкан се оказва допълнително налягане с прибор, подобен на този, с който се извършват тласъци в областта на различни участъци на черния дроб. Нееднородните елементи на черния дроб се свиват по различен начин. Фиксира се преминаването на вибрациите по тъканите и по интензивността на вълните се определя твърдостта на черния дроб, т.е. разпространението на фиброзата.
На обикновен ултразвук е невъзможно да се разбере и определи къде точно е мястото на фиброзата.
Такова изследване се препоръчва на хора с всякакви хепатитни прояви (инфекциозни, токсични), при това е желателно да се извършва всяка година. Благодарение показанията на този нов апарат, човек може да започне да се лекува, преди още анализите на кръвта и урината да покажат нарушенията. Съответно това по-рано започнало лечение води и до по-бързо оздравяване. С нови апарати вече работят в клиниките в САЩ и Западна Европа.

Имам въпрос, Димитър Стойчев от Русе

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЧЕРНИЯ ДРОБ?

При кафеджиите рискът от развитие на цироза е по-малък

Невъзможно е да се предвиди доколко бързо здравата тъкан ще бъде заместена със съединителна (белези). Това е индивидуално за всички болни. Могат да минат години, а дори и десетилетия. Влияние оказват храненето, начинът на живот, околната среда - това са все фактори, някои от които зависят от човека, а други - не.
Например след едно от последните си изследвания, учените предполагат, че рискът от развитие на цироза е по-нисък сред тези, които редовно пият кафе, защото в него има компоненти, задържащи по-нататъшното развитие на фиброзата.
Много добър атестат в това отношение получават противофиброзните вещества в зеления чай. Това според учените е сто процента вярно, защото последните европейски изследвания го доказват. Но все пак процесът на развитие на чернодробна недостатъчност може само да бъде потиснат и забавен.
Възниква въпросът кога трябва да започне лечението. Заради самата профилактика лекарства не се назначават, защото те влияят на имунната система. Всъщност, ако се предписват и приемат лекарства за профилактика, то това трябва да става по строги показания. Тези препарати са скъпи.
Известните и до днес лабораторни показатели не дават пълна картина какво в крайна сметка става в черния дроб. Изследванията могат и да бъдат в норма, а количеството съединителна тъкан вече да е толкова високо, че човекът във всички случаи трябва да се лекува, за да се запази и малкото останала здрава тъкан.
До този момент единственият надежден метод за определяне състоянието на черния дроб си остава биопсията. Това е процедура, при която със специална игла под местна упойка се взема тъкан от черния дроб и се проучва под микроскоп.
Но това изследване се прави само ако има показания за него.

Каква е тайната на китайците?
Китайски учени, сериозно занимаващи се с постиженията и тайните на народната медицина, успели в резултат на клинични изпитания да отделят от многобройните биологично добавки активните вещества, които позволяват да се възстанови здравата тъкан на черния дроб на мястото на фиброзата - това е стадият, когато още не се е стигнало до цироза.
Всички известни до този момент препарати могат само да спрат процеса на образуване на белези (съединителна тъкан), но не могат да излекуват окончателно това коварно заболяване. А китайците успели да открият и разберат как да обърнат болестта в обратна посока.