Една трета от пиещите алкохол увреждат сериозно черния си дроб
Една трета от пиещите алкохол увреждат сериозно черния си дроб / снимка: sxc.hu
Една трета от пиещите алкохол увреждат сериозно черния си дроб
56644
Една трета от пиещите алкохол увреждат сериозно черния си дроб
  • Една трета от пиещите алкохол увреждат сериозно черния си дроб

Между 20 и 30% от употребяващите алкохол получават сериозно увреждане на черния дроб. Това съобщи в предаването "Клиника на шестия етаж" на Дарик радио гастроентерологът и хепатолог от МБАЛ "Еврохоспитал" д-р Пенка Акрабова. По думите й всеки пациент смята, че няма да влезе в тази статистика, но стигне ли се до чернодробни проблеми, рядко има връщане назад.

Болестите, причинени от употреба на алкохол, са на трето място по смъртност в света след сърдечно-съдовите и раковите по данни на Световната здравна организация, подчерта д-р Акрабова. Тя уточни, че жените са по-уязвими от мъжете, тъй като заради спецификата на техния организъм те по-трудно разграждат алкохола. Освен това слабият пол отрича употребата му и това често пъти пречи на диагностицирането на проблема навреме.

Мит е, че можем да пием алкохол заедно с магически хапчета, които помагат за правилното му разграждане и оттам за намаляване неговото вредно въздействие. Мит е също, че употребата на качествен алкохол, като скъпоструващо уиски, би намалило риска от увреждане на черния дроб, допълни д-р Акрабова.

Допустимата ежедневна доза дневно при мъжете и жените е различна. Според изследванията силният пол може да употребява от 40 до 80 грама чист алкохол дневно, докато за дамите количеството е 10-30 грама. В 100 грама 40-градусова ракия се съдържат 40 грама чист алкохол, следователно максимумът е 2 големи питиета, при това с условности. Има множество фактори, които могат да засилят вредния ефект на алкохола - като генетично предразположение, съпътстващи болести и много други, каза още д-р Акрабова.

Има три фази на алкохолната болест на черния дроб. Първата е стеатоза, или омазняване на органа под въздействието на алкохола. Това пречи на нормалното функциониране на чернодробните клетки. Ако не се спре употребата на алкохол в тази фаза, се преминава към следващата - алкохолен хепатит. Последната е чернодробна цироза. От всички тях обратима почти на 100% е единствено стеатозата, но за съжаление в тази фаза няма симптоми, обясни д-р Акрабова.

Черният дроб може да се възстанови за от 2 до 4 седмици в първата фаза - стеатоза, при пълно ограничаване на алкохола. Много често обаче има съпътстващи фактори като затлъстяване вследствие на неправилно хранене. Това също трябва да се лекува, за да може черният дроб да се възстанови напълно.